Krokosmia ogrodowa to wieloletnia roślina z rodziny kosaćcowatych, naturalnie występuje w Afryce oraz na Madagaskarze, skąd została przywieziona do Europy. Cynobrówka to roślina wieloletnia przypominająca nieco wyglądem mieczyki. Krokosomia cynobrówka, czyli z języka łacińskiego Crocosmia, wywodzi się od dwóch greckich słów „krokos” – szafran oraz „osme” – zapach. Niewątpliwie ma to związek z faktem, że kwiaty cynobrówki bezpośrednio po ścięciu mają zapach szafranu. Roślina ta dorasta nawet do 90 cm. Posiada kwiaty o jednolitym zabarwieniu lub połączeniu braw koloru żółtego, czerwonego czy pomarańczowego. Kwiaty są zebrane w charakterystyczny kłos, który rozkwita od dołu ku górze. W naszym sklepie internetowym dostępnych jest wiele odmian cynobrówki m.in.: Emily McKenzie, Crocosmia Lucifer, Masonarium czy Red King.
Cynobrówki w cebulkach – podstawy pielęgnacji
Preferowane stanowisko dla tej rośliny powinno być dobrze nasłonecznione i osłonięte od silnych powiewów wiatru. Crocosmia wymaga gleby pulchnej, lekkiej i dobrze przepuszczalnej. Cebulki cynobrówki wysadzamy do gruntu w terminie między kwietniem a majem. Czas kwitnienia przypada od lipca do września. Pielęgnacja tej rośliny to w głównej mierze podstawowe czynności takie jak nawadnianie, odżywianie oraz odchwaszczanie. W celu bezpiecznego przezimowanie cynobrówki w naszym klimacie zazwyczaj wystarczy grubo okryć jej bulwy warstwą liści. Można też wykopać je na zimę i przechowywać w suchym i przewiewnym nieogrzewanym pomieszczeniu.