Właściwa nazwa cebuli zwyczajnej (Allium cepa) to czosnek cebula, ale potocznie w zasadzie używa się wyłącznie nazwy cebula, chociaż warto o tym pamiętać, że należy ona do rodzaju czosnek. To warzywo pochodzi z rodziny amarylkowatych. Cebula dymka to drobna i młoda cebula zwyczajna. Określenie dymka wywodzi się prawdopodobnie stąd, że kiedyś poddawano ją „zadymianiu” wierząc, że uchroni to przed powstawaniem pędów kwiatostanowych. Okazało się to błędnym przypuszczeniem, ale nazwa potoczna została do dziś. Cebula pochodzi najprawdopodobniej z Azji Środkowej i ma bardzo długą historię, bo uprawiano ją już Starożytności. W przeszłości miała duże znaczenie gospodarcze, dzisiaj też trudno wyobrazić sobie niektóre potrawy bez cebuli. To warzywo zdobyło uznanie nawet w medycynie ludowej, a do dnia dzisiejszego wierzymy w jej właściwości wykrztuśne.
Sadzenie cebuli z dymki – jak to zrobić prawidłowo
Czas na wysadzanie cebuli zaczyna się już od marca. Możemy cieszyć się tym warzywem prosto z ogródka całą wiosnę i lato. Preferowana jest gleba pulchna i przewiewna. Cebule sadzimy w rzędzie w odległości około 8 cm od siebie, wierzchołek powinien natomiast nieco wystawać nad podłoże. Dzięki uprawie cebulki dymki bardzo szybko pojawi się szczypior, a także znacznie przyspieszymy proces dojrzewania cebul porównując z sadzeniem z nasion. Sama pielęgnacja nie nastręczy trudności, wystarczy od czasu do czasu podlać i odchwaścić. Różne odmiany cebuli dymki różnią się smakiem, kolorem czy wielkością. W naszym sklepie online dostępne są m.in.: szalotka, Red Karmen, Snowball, Sturon oraz Stuttgarter.